Perheen intohimona taide
Uskomme siihen, että jos teos herättää meissä tunteita, se puhuttelee myös muita.
Se voi olla hetki, liike, katseessa oleva lämpö tai yleinen tunnelma. Jokainen katsoo teosta omasta näkökulmastaan ja jokaisella teoksella on oma tarinansa.
Taidekauppa ArtSampon tarina alkaa 1990-luvun loppupuolelta, kun kuvanveistäjä Osmi Nyström ja hänen poikansa Sakari kiersivät Suomea erilaisissa antiikki- ja taidetapahtumissa. Parhaimmillaan perheyrityksessä oli mukana yhtäaikaisesti kolme sukupolvea, kun messuilla kiersi myös Sakarin poika Aleksi.
Alussa kävimme tapahtumissa Osmin pronssiveistosten kanssa, mutta oman kiinnostuksen myötä taidekaupan valikoima laajentui myös muiden taiteilijoiden töihin.
Asiakkaitamme ovat niin ensimmäisiä taidehankintoja tekevät nuoret kuin pidemmän linjan keräilijät.
Meille on tärkeää, että taide on mahdollisimman monen saavutettavissa. Valikoimassamme on laajalla skaalalla erilaisia ja erihintaisia veistoksia, maalauksia sekä grafiikkaa aina 1800-luvulta nykypäivään. Kuten tarinamme alussa, edelleenkin valikoimamme pohjan luovat Osmin pronssiveistokset.
Osmi koki olevansa taiteilijana ajatusten herättäjä ja tulkitsija. Taiteen tekeminen oli hänestä jatkuvaa opiskelua, eikä koskaan saanut hukata mahdollisuuksia kehittyä aina vain paremmaksi. Jatkamme hänen jalanjäljissään tutkien, ihmetellen ja innostuen taiteesta aina uudelleen.
Teoksia voi ostaa niin verkosta, taidenäyttelyistä kuin -messuilta, joissa Nyströmin isä-poika-duo kiertää edelleen perinteiseen tapaansa.
Osmi Nyström (in memoriam)
Kuvanveistäjä Osmi Nyström (1945–2013) teki uransa kuvanveiston, pronssin valamisen sekä opettamisen parissa.
Hänen taiteelliset lahjansa huomattiin jo varhain. Lapsena Osmi johdatti myös kylän muut lapset taideharrastuksen pariin. Kesäisin lapset muovasivat Urajärven rannan sinertävästä pohjasavesta ihmis- ja eläinhahmoja, talvisin teoksissa puolestaan hyödynnettiin lunta.
Taiteen tekemisen Osmi aloitti kipsiveistoksilla ja maalauksilla, mutta siirtyi lopulta pronssiin. Pronssissa viehätti metallin lämpö ja väri. Elämänsä aikana Osmi teki kookkaita monumentteja tilaustöinä sekä useita pienoisveistoksia. Hän vangitsi teoksiinsa tunnelman, mielentilan ja sielun. Näköisteosten lisäksi Osmi teki myös abstraktia taidetta.
Uransa aikana Osmilla oli lukuisia omia näyttelyitä ja yhteisnäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla. Kauimmainen matka suuntautui Japaniin vuonna 2005.
Osmin peräänantamaton ja positiivinen suhtautuminen elämään sekä hykertelevä huumorintaju ovat jääneet monille mieleen. Taitelijan viimeinen sanoma löytynee hänen teoksistaan – Osmin pronssiveistokset ovat usein humoristisia, kepeitä ja täynnä liikettä.
Sakari Nyström
Sakari (s. 1972) on taiteen harrastaja ja keräilijä. Hän innostuu vanhasta klassisesta taiteesta aina moderniin nykytaiteeseen saakka.
Taide on ympäröinyt Sakarin elämää pienestä pitäen. Osmi-isän perustama taidevalimo ja -galleria loivat pohjan taiteen näkemiselle jo pienestä pitäen. Kiinnostus taiteeseen syntyikin siitä, kun Sakari näki ensimmäisen kerran pronssiveistoksen valun.
Sakarille taide on tapa katsoa maailmaa toisen ihmisen – taiteilijan – silmin. Asioilla on aina toinen kantti ja puoli.
Taiteilijoiden tapaaminen on ollut Sakarista aina ollut inspiroivaa, ja hän innostuukin kuullessaan ja nähdessään taiteilijoiden tulkintoja ihmisistä, meitä ympäröivästä maailmasta sekä kantaa ottavista teoksista. Hän kokee, että taiteilijoiden nokkelat havainnot myös vaikeista aiheista haastavat meitä ajattelemaan asioita myös toisin silmin.
Vapaa-ajallaan Sakari nauttii taidenäyttelyistä, elokuvista tai kirjoista kotona lukien. Mieluiten hyvän ruuan kera.
Aleksi Nyström
Aleksi (s. 1996) on isänsä kaltainen taiteenharrastaja. Aleksin sydäntä lähimpänä ovat varsinkin moderni ja puhutteleva taide, mutta myös klassinen taide pysäyttää hänet usein ajattelemaan.
Myös Aleksin kiinnostus taiteeseen syntyi varttumalla isoisä Osmin veistosten keskellä sekä ihastellen pienestä pitäen myös muiden taiteilijoiden teoksia. Yksi Aleksin lempisanonnoista on: ”Taiteilija pitää viimeisen puheenvuoronsa taiteensa kautta.”
Innostusta taiteeseen on lisännyt Aleksin huomio siitä, miten eri tavalla ihmiset voivat kokea saman teoksen ja miten se puhuttelee ketäkin. Taide aiheuttaa jokaisessa erilaisia tunteita. Lisäksi hänestä on inspiroivaa, miten taide auttaa meitä katsomaan asioita eri näkökulmista sekä jakamaan omia näkemyksiämme muiden kanssa.
Taiteen harrastamisen lisäksi Aleksi opiskelee, viihtyy frisbeegolfin parissa sekä harrastaa ruuanlaittoa. Hänen bravuurinsa on pitsa.